Test av de billigste full spektrum LED pærer


Utvalget av vekstlys er enormt og leverandørene gjør alt de kan for å forvirre oss. 

Det er mange faktorer som spiller inn når man skal velge vekstlys. Så lenge strøm er billig og man bare har 5-10 planter hvor det viktigste er at de overlever til neste sommer, lønner det seg kanskje å bruke lysstoffrør og et armatur man har liggende.
Når man skal øke mengden lys og mengden planter, og strømkostnadene går oppover vil det være bedre økonomi å kjøpe LED lys som bruker 4-5 ganger så lite strøm som tradisjonelle lysstoffrør. Videre kan du spare strøm ved å kjøpe det som kalles plantelys eller vekstlys. Disse bruker energi på å lage lysstråler med akkurat de bølgelengder som påvirker fotosyntesen mest og som planter henter mest nytte fra (røde og blå). På den måten reduserer man strømforbruket med 70-80% ift tradisjonelle lysstoffrør sett opp mot den avlingen man får.

Vi hjelper deg i denne jungelen hvis du svarer på spørsmål som er avgjørende for hvilket lys du bør velge. Klikk her for å gå til skjema.
Kelvin
Noen "eksperter" anbefaler 6500 kelvin vekstlys for spirefasen og 2700 kelvin for blomstringsfasen. Kelvin er fargen på lyset, slik vi mennesker ser det. Dagslyset som solen skaper ligger på rundt 6500 kelvin og kalles hvitt lys. Hvitt lys er egentlig alle fargene i spekteret blandet sammen. På bildet under ser vi et typisk spekter til sollys, men dette kan også være spekteret til et lysrør på 6500 kelvin.


Mens dette er spekteret til et LED vekstlys med 6500 kelvin :


Hvis du kjøper det første vil du kaste bort veldig mye strøm på generering av mange lysstråler som planter ikke klarer å omsette i fotosyntese. Her er grafene for hvilke farger planter omsetter:  (NB! Hvis du leser 20 år gamle lærebøker vil denne grafen se litt annerledes ut, for da trodde forskerne at planter kun trengte blått og rødt lys)


Mange mener dette er det beste og mest fleksible vekstlyset 








Test av vekstlyspærer:






Viktig når du kjøper vekstlys
Antall LED dioder har ikke noe å si for lysstyrke - for det er typen LED diode/chip som avgjør. Merk deg at SMD2835 dioden har mange versjoner, hvor siste versjon fra Epistar har meget høy lysstyrke og lang levetid.

Kelvin er ikke en god faktor for lysets effekt på planter, fordi du helt ulike lys kan gi samme kelvin.

"Lumens is for Humens". Hvis et lys har 4000 Lumens tenker man at det er lyssterkt. Men Biltema har et garasjelys på 4000 lumens med gule og grønne dioder som gir hvitt lys, som har tilnærmet null effekt på planter. 

Lux er Lumens pr kvadratmeter, så det er heller ingen god måleenhet.

Ikke kjøp vekstlys med mindre PPFD er oppgitt. Men ikke gi deg med det heller, for du må ta strømforbruk og pris med i betraktningen.


Hvor MYE lys trenger egentlig plantene mine?
En tommelfingerregel er at man trenger 100watt pr kvadratmeter for å få røde tomater i et rom uten vinduer eller noe hjelp av sola. For forkultivering trenger man bare halvparten.

Det finnes en del tabeller på nettet som oppgir DLI pr plante i forskjellige faser. DLI er faktortallet du får når du ser lysmengde opp mot antall timer lyset står på. (fra de er spirer til blomstrer eller bærer frukter).

De behovene jeg oftest hører om er:

1) Dyrke frem smågrønt inne (mikrogrønt, salatet, urter).
Disse trenger en ppfd på ca 100ppfd fra den dagen de titter opp fra jorden til de høstes. Helst et lys med litt blitt men mest rødt i spekteret.

2) Dyrke frem chili, tomat og paprika inne.
Disse trenger det samme som salat og urter mens de er spirer. Når de skal bære frem moden frukt bør man øke til 3-400 ppfd.

3) Overvintre blomster i kjeller
De fleste flerårige blomster og planter (men også jordbær) MÅ ha en periode med dvale. Vanligvis en måned, men dette varierer fra plante til plante. Deretter holder det med 12 timer med 100 ppfd daglig.

4) Tilleggslys i drivhus
Her må du først og fremst passe på at lysene har IP67, som betyr at de tåler å få vann på seg. Ut over det gjelder de samme anbefalinger som ovenfor.


Kuriositet:
Jo varmere plantene står jo mer lys er det behov for for at de ikke skal bli lange og tynne. Spiring bør gjøres på varmt og lunt sted, men når spirene har dukket opp, bør de settes et sted hvor det er 18-20 grader og gis mye lys.

Legg igjen en kommentar


Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres